Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας και ιδιαίτερα η κακοποίηση των παιδιών, η οποία αποτελεί καταπάτηση των βασικών και αναφαίρετων δικαιωμάτων του παιδιού. Οι επιπτώσεις στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι χρόνιες και σφραγίζουν ανεξίτηλα την βιοψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, αλλά και την μετέπειτα πορεία τους ως ενήλικα άτομα, ως σύντροφοι, σύζυγοι και γονείς.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στην περιεκτική ανασκόπηση του φαινόμενου της κακοποίησης του παιδιού μέσα στην οικογένεια, στις μορφές κακοποίησης που υφίσταται το παιδί, αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινόμενου με βάση τις αρχές, τις αξίες και την ηθική που διέπουν τα δικαιώματα του παιδιού

Α. Σωματική κακοποίηση

Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε είδους τραυματισμούς ή ποικίλες κακώσεις που εντοπίζονται σε διαφορετικές ηλικίες και που βέβαια δεν οφείλονται σε ατυχήματα. Οι κακώσεις μπορεί να είναι και πολλαπλές, παρατηρούνται δε συχνότερα στο κεφάλι και στα άκρα του παιδιού, δηλαδή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας οφείλουν, ακόμα και με την παραμικρή υποψία, να εξετάζουν με προσοχή όλο το σώμα του παιδιού.

Β. Ψυχολογική κακοποίηση

Η ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες εμπεριέχουν την απόρριψη, τον εκφοβισμό, την απομόνωση, την εκμετάλλευση, την υποτίμηση, την συναισθηματική απροσφορότητα, καθώς και κοινωνικά αποκλίνουσες πράξεις.

Γ. Παραμέληση

Ως παραμέληση θεωρείται το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο η διατροφή, η ιατρική φροντίδα, η ένδυση, η στέγαση, η σχολική φοίτηση ή η παρακολούθηση που παρέχεται στο παιδί είναι έντονα ανεπαρκής ή ακατάλληλη, σε βαθμό τέτοιο ώστε να παραβλέπεται ή να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξή του. Ένα παιδί είναι παραμελημένο εάν αφεθεί χωρίς φροντίδα για μακρά χρονικά διαστήματα ή εάν εγκαταλειφθεί.

Στα πλαίσια της παραμέλησης εντάσσεται και η ανεπάρκεια σωματικής ανάπτυξης-αύξησης ή η δυστροφία μη οργανικής αιτιολογίας. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, η παραμέληση αναφέρεται ως ξεχωριστή κατηγορία.

Δ. Σεξουαλική παραβίαση - Αιμομιξία

Σεξουαλική παραβίαση θεωρείται η συμμετοχή ή η έκθεση παιδιών και εφήβων σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο υποκινούμενες συνήθως από ενήλικα που έχει σχέση φροντίδας ή οικειότητας με το παιδί, οι οποίες πράξεις έχουν ως σκοπό τη σεξουαλική διέγερση ή/και ικανοποίηση του ενήλικα.

Η εκδήλωση του φαινόμενου οφείλεται στην ανηλικότητα του παιδιού, στη σχέση εξάρτησης ή εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ενήλικα και το παιδί, στην έλλειψη συνειδητής κατανόησης της έννοιας και του περιεχομένου της πράξης αυτής, άρα και στην έλλειψη συνειδητής συναίνεσης του παιδιού. Οι πράξεις αυτές μπορεί να παραβιάζουν όχι μόνο τον αιμομικτικό φραγμό, αλλά και τις γενικότερες αντιλήψεις της κοινωνίας σχετικά με τις οικογενειακές σχέσεις και τα όρια των οικογενειακών ρόλων.
Η σεξουαλική παραβίαση εμπεριέχει διάφορες μορφές με ή χωρίς επαφή, από έκθεση έως επίδειξη, θωπείες και ασελγείς πράξεις, μέχρι το βιασμό και την αιμομιξία. Η παιδική πορνογραφία και η πορνεία δεν είναι παρά οι εμπορευματοποιημένες πλευρές αυτού του ζητήματος, οι οποίες αναφέρονται με τον όρο "σεξουαλική εκμετάλλευση".

3 σχόλια:

 1. Δυστυχώς ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Σε μια εποχή συμφερόντων και εκτός από τα συμφέροντα, με την οικονομική κρίση περισσότερες οικογένειες καταστρέφονται στην χείριστη περίπτωση. Ακόμα και οι σωστοί γονείς τείνουν να εξαφανιστούν γιατί έχουν άγχη σχετικά με την δουλειά τους τα οποία δημιουργούν σύγχυση και ωθούν τους γονείς να κακομεταχειριστούν τα παιδιά τους με διάφορες μορφές όπως σωστά αναφέρεται εδώ. Είτε την παραμέληση των παιδιών (διότι η σκέψη των γονιών είναι στο πώς να σώσουν το σπίτι τους και την οικογένεια τους), είτε φέρνοντας ένταση στο σπίτι και εκτονώνονται στα παιδιά τους στα οποία ασκείται ψυχολογική και σωματική βία… Όποια πρόθεση και να έχουν οι γονείς όσο και να προσπαθούν για ένα σωστό μέλλον για τα παιδιά τους, τα λεφτά από μόνα τους δεν φέρνουν την ευτυχία σε έναν ψυχολογικά και σωματικά διαταραγμένο άνθρωπο.
  Πόσο μάλλον τα παιδιά των γονιών οι οποίοι είναι αδιάφοροι χωρίς λόγο ( και ίσως να είναι οι ίδιοι θύματα αυτού το προβλήματος) τα οποία μπορεί να πέσουν θύματα της σεξουαλικής διέγερσης ή διαστροφής των γονιών τους, με αποτέλεσμα να βιάζονται από τους γονείς τους είτε οι γονείς τους να τα προάγουν σε άλλα άτομα…
  Για να καταλήξω οι κακοποίηση των παιδιών και η διαταραχή τους είναι ένα ΠΟΛΥ σημαντικό θέμα! Ίσως το σημαντικότερο γιατί, τι θα γίνει άμα όλοι οι μέλλοντες πολίτες εξελιχτούν σε βιαστές, δολοφόνους και κάθε είδους εγκληματίες ;(γιατί τα διαταραγμένα άτομα τις περισσότερες φορές ή στα ψυχιατρεία οδεύουν ή στην φυλακή)
  Η λύση είναι αρκετά απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι ενδιαφέρον από τους γονείς και ειδικά οργανωμένα σεμινάρια από τα σχολεία ώστε να γνωρίζουν οι γονείς να αντιμετωπίζουν σωστά τα παιδιά τους. Και έπειτα (θα μ πείτε ζητάω πολλά Κα. Ζαχαρούλα) δωρεάν ψυχολογική παρακολούθηση και στήριξη ανά πάσα στιγμή. Αυτά είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να γίνουν και να πω, αλλά δυστυχώς από την Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της και στερεί και καταστρέφει το μέλλον της δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα ή τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει τα δρώμενα κάποιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιώργο χαίρομαι πραγματικά που βλέπω ένα σκεπτόμενο νέο παιδί και ελπίζω ότι νέοι σαν εσένα θα φτιάξουν μαι πιό υγιή κοινωνία πετώντας τη "σαπίλα".Περιμένουμε τα σχόλια και της απόψεις σου!Και βέβαια σε ευχαρισώ για τη βοήθειά σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Υπάρχουν πράγματα που κράζουν γύρω μας και όχι μόνο σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών αλλά και με την κακοποίηση του πλανήτη μας. Η πραγματικότητα είναι όμως πως η γενιά μας είναι σκάρτη χωρίς αξίες, και σεβασμό όχι μόνο προς τους γονείς μας αλλά και προς τον ίδιο τον πλανήτη. Πήραν όλα τα ασήμαντα αξία και έτσι πατήθηκε το κουμπάκι της αυτοκαταστροφής… Όχι πως εγώ είμαι καλύτερος ή ανώτερος αλλά τουλάχιστον έχω την αυτογνωσία και τν ειλικρίνεια να πω ότι: ναι!! Πηγαίνουμε κατά διαόλου αλλά αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε!!
  Τέλος πάντων. Ξέφυγα. Χαίρομαι που υπάρχουν άτομα με ανοιχτά μάτια που μπορούν και ξεφεύγουν από την ψευδαίσθηση στην οποία ζούme και να σταματήσουν να παίζουν στην σκακιέρα την οποία οι άλλοι μας έχουν στήσει για σε αυτήν την σκακιέρα δεν μπορούμε να κάνουμε ποτέ check mat…

  ΑπάντησηΔιαγραφή